برشی از کتاب معجزه تولید که به موضوع اقتصاد دانش بنیان و ظرفیت کشور برای این امر میپردازد.
تاريخ انتشار مطلب
-
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۸
راز پیشرفت کره جنوبی چه بود؟/ سامسونگ و هیوندای؛ غولهای صنایع در جهان
تمام اقدامات دولت کره جنوبی و حمایت های دولت و مردم این کشور باعث شد تا امروز این کشور بتواند در حوزه صنایع حرفی برای گفتن داشته باشد تا جایی که شرکت هایی مثل سامسونگ و هیوندای جزو شرکت های پیشرفته و معروف دنیا باشند. امروزه از هیوندای موتور به عنوان سومین خودروساز بزرگ جهان و از صنایع سنگین هیوندای به عنوان بزرگترین شرکت کشتی سازی جهان یاد می شود و مردم کره جنوبی، از کشور خود به عنوان جمهوری سامسونگ یاد می کنند! این شرکت ها که شرکت های خانوادگی هستند، ده ها سال در قالب یاانه ها، وام های صادراتی، وام های تجات و مشوق های مالیاتی مورد حمایت قرار گرفتند که این حمایت ها باعث شد تا به ستون های اقتصاد کره جنوبی تبدیل شوند.
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۸
چگونه فرانسه در تولید داخلی از انگلیس هم پیشی گرفت؟
پس از جنگ جهانی دوم، تا اواخر سال 1960 میلادی دولت فرانسه طی برنامهای حمایتگرایانه، توسعه و گسترش شرکتهای دولتی را پیگیری کرد. در این دوران، تغییراتی ساختاری در اقتصاد فرانسه مشاهده شد و سرانجام فرانسه در سطح تولید و تکنولوژی برخی از کالاها حتی از بریتانیا هم پیشی گرفت.
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۷
وضعیت اقتصاد ایران در دوران پهلوی چگونه بود؟
بیان دستاوردهای انقلاب به معنای رسیدن به تمام آرمانهای انقلاب نیست و متاسفانه ما در بخش های مختلفی عقب هستیم. به عنوان نمونه در بحث اقتصاد، که یکی از دغدغه های مهم مردم ما است با چالشهای مختلفی رو به رو هستیم. در چهل سال گذشته، کشور با بحرانهایی مواجه بود که توسط دشمنان قسمخورده این مردم بر انقلاب و نظام تحمیل شد؛ برخی از این چالشها درونی بود و برخی بیرونی. چالشهای درونی شامل ساختارهای اقتصادی بهجامانده از دوران پهلوی، وجود نگاه در برخی مسئولان بهمنظور یافتن راهحلها در خارج از مرزها میشود. اما در چنین شرایط سختی که فشارها علیه ایران تمامی نداشته و تا امروز نیز شاهد آن هستیم، نه تنها کشتی نظام ساقط نشد، بلکه با وجود موانع بسیار، با سرعت بسیار در حرکت است. درست است که کسی ادعا نکرده و نمیکند که نظام به تمامی آرمانهایش رسیده و مشکلات را به صورت کامل حل کرده است، اما خدمات و دستاوردهای نظام نیز در این چهل سال بسیار زیاد و شگفتآور بوده است.
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۷
چالشهای بیرونی جمهوری اسلامی ایران چیست؟
بیان دستاوردهای انقلاب به معنای رسیدن به تمام آرمانهای انقلاب نیست و متاسفانه ما در بخش های مختلفی عقب هستیم. در چهل سال گذشته، کشور با بحرانهایی مواجه بوده که توسط دشمنان قسمخورده این مردم بر انقلاب و نظام تحمیل شد؛ برخی از این چالشهادرونی بود و برخی بیرونی. در این یادداشت به چند نمونه از این چالش های بیرونی اشاره می کنیم.
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۷
آمریکا با چه روشی به توسعه رسید؟
یادداشت/ سیدمحمدحسین راجی (مدیر اندیشکده راهبردی سعداء)، محمدرضا خاتمی (پژوهشگر)، محسن فوجی (پژوهشگر) ________ آمریکا[۱] یکی از بهترین نمونهها در بین کشورهای جهان برای بررسی اثرات سیاستهای حمایت از تولید داخلی و تقویت ظرفیت داخلی، کشور امریکاست. حمایت از تولیدات داخلی، امریکا را از کشوری ضعیف، وابسته و مستعمرۀ بریتانیا، به یکی از بزرگترین […]
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۰
سیاستهای ۳۰۰ ساله انگلیس در حمایت از تولید داخلی
اقتصاد انگلستان تا قبل از سال 1600 میلادی به عنوان اقتصادی وابسته و واردکنندۀ تکنولوژی شناخته میشد اما وضع سیاستهای حمایت از تولید و افزایش تعرفه برای واردات و حمایتهای ویژه از صادرات محصولات داخی، ورق را به نفع این کشور برگرداند و شرایط به گونهای شد که انگلیس به کشوری پیشرفته تبدیل شود.
-
۱۴۰۰-۱۰-۲۰
حمایت از تولید داخل در آلمان
تفاوت پیشرفت اقتصادی این کشور با دیگر کشورهای پیشرفته که حمایت از تولید را در پیش گرفتند، این بود که آلمانیها برای حمایت از تولید علاوه بر حمایتهای تعرفهای، از روشهای متنوع و بیشتری نسبت به سایرین استفاده میکردند.
-
۱۴۰۰-۱۰-۱۰
نابودی زیرساختهای تولید در زمان پهلوی
حکومت دستنشاندۀ پهلوی در ایران، پایانی بر استعمار کهنه و آغازی بر استعمار نو در اقتصاد ایران بود. اگر در دوران قاجار استعمارگران با حمله و سلطه نظامی و تحمیل قراردادهای استعماری، مصنوعات خود را به بازار ایران تحمیل کرده، خزانۀ قاجار را خالی میکردند، در دوران پهلوی عامل دستنشاندهای در جایگاه حاکمیت داشتند که همان روند استعماری را بدون خونریزی و غلبۀ نظامی ادامه میداد.
-
۱۴۰۰-۱۰-۱۰
ریشه کاهش ارزش پول ایران
کاهش ارزش پول ملی که امروز به یکی از جدیترین مسائل اقتصاد کشور تبدیل شده است، مسئلهای ریشهدار در تاریخ معاصر ایران بوده که آغاز آن به دوران قاجار بازمیگردد؛ یعنی زمانی که بازار ایران در برابر سیل شدید واردات کالاهای خارجی قرار گرفت و تقابل پول کشور در برابر ارزهای خارجی امری اجتنابناپذیر شد.