به مناسبت ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها و تقارن آن با دهه مبارک فجر، متن کامل ویژه ارائه دستاوردهای انقلاب اسلامی در یک جلسه تقدیم می‌شود. ین محتوا با موضوع برکت ششم انقلاب در بیانیه گام دوم ؛ «افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه» تهیه شده است.

برای دریافت pdf اینجا را کلیک کنید.

 

بسم الله الرحمن الرحیم

متن کامل ویژه ارائه دستاوردهای انقلاب اسلامی در یک جلسه

با موضوع برکت ششم انقلاب در بیانیه گام دوم:

«افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه»

 

فهرست مطالب

اقدامات پهلوی در مبارزه با معنویت مردم ایران: 2

اقدامات جمهوری اسلامی در گسترش معنویت در ایران: 3

نمونه هایی از افزایش روحیه معنوی و دینی در جامعه. 4

پاسداشت مناسبات و شعائر مذهبی: 4

گسترش کمی و کیفی زیارت معصومان (ع) و امامزادگان: 4

گسترش کمی و کیفی مساجد و فعالیت‌های نماز: 4

گسترش فرهنگ انفاق و نیکوکاری: 5

گسترش حیرت‌آور فعالیت‌های جهادی: 5

گزارش مرکز تحقیقاتی پیو درباره میزان توجه به دعا در مردم جهان.. 5

تشییع پیکر مطهر شهدا؛ مرجعی برای ابراز روحیات معنوی.. 5

حجاب؛ معیار ما برای دین داری! 6

دست های تبلیغات دروغین.. 6

معیار دین داری از منظر آیات و روایات.. 7

 

یکی از موضوعات مطرح در حوزه انقلاب اسلامی که مورد بحث جدی قرار می‌گیرد، تغییر و تحول وضعیت معنویت و اخلاق در جامعه ایران است.

مقام معظم رهبری (حفظه الله) در بیانیه گام دوم انقلاب که در چهل سالگی انقلاب و خطاب به جوانان صادر فرمودند به موضوع «افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه» به عنوان یکی از برکات انقلاب اسلامی اشاره می کنند و می فرمایند:

«[انقلاب اسلامی ملت ایران] عیار معنویّت و اخلاق را در فضای عمومی جامعه بگونه‌ای چشمگیر افزایش داد. این پدیده‌ی مبارک را رفتار و منش حضرت امام خمینی در طول دوران مبارزه و پس ‌از پیروزی انقلاب، بیش ‌از هر چیز رواج داد؛ آن انسان معنوی و عارف و وارسته از پیرایه‌های مادّی، در رأس کشوری قرار گرفت که مایه‌های ایمان مردمش بسی ریشه‌دار و عمیق بود. هرچند دست تطاول تبلیغات مروّج فساد و بی‌بندوباری در طول دوران پهلوی‌ها به آن ضربه‌های سخت زده و لجنزاری از آلودگی اخلاقی غربی را به درون زندگی مردم متوسّط و بخصوص جوانان کشانده بود، ولی رویکرد دینی و اخلاقی در جمهوری اسلامی، دلهای مستعد و نورانی بویژه جوانان را مجذوب کرد و فضا به سود دین و اخلاق دگرگون شد».

ارزیابی وضعیت معنویت و اخلاق در جامعه و روند آن، با توجه به جنس موضوع، از جمله مواردی است که شاخص کمّی واحد و دقیقی پیرامون آن وجود ندارد. از سوی دیگر شاخصه های تعریف شده در این زمینه نیز دارای معایب فراوانی است که ارزیابی بین المللی در این مقوله را با مشکلاتی مواجه می کند. لذا برای بررسی درست و دقیق این موضوع باید از سویی به اقدامات حاکمیت‌ها در قبال گسترش و حفظ معنویت پرداخت و از سوی دیگر به برخی شاخص ها که می توانند به نحوی نشان دهنده تقویت و یا فروپاشی معنویت در جامعه باشند، توجه نمود.

اقدامات پهلوی در مبارزه با معنویت مردم ایران:

اصلی ترین و مهمترین وجه تمایز جمهوری اسلامی ایران با رژیم پهلوی در این موضوع، رویکرد متفاوت این دو حاکمیت است. یکی از مهمترین اهداف حکومت پهلوی به انحراف کشاندن جامعه به سمت فساد و فحشا بود.

1) ژان لوروریه روزنامه‌نگار فرانسوی می‌نویسد: «اگر در کوچه و خیابان از ایرانیان بپرسید که چرا رژیم را مورد انتقاد و سرزنش قرار می‌دهند و جواب‌ آنها را جمع کنید، فساد و انحطاط اخلاقی رژیم در ردیف اول پاسخ آن‌ها خواهد بود».[1]

2) مجله زن روز در ۱۷ دی ۱۳۵۶ به مناسبت سالروز کشف حجاب مصاحبه ای با اشرف پهلوی انجام داد که اشرف در پاسخ به سوال منصوره پیرنیا که می پرسد: «شما آینده زن ایرانی را چه طور پیش بینی می کنید؟»، جمله ای می گوید که تیتر روزنامه های آن روز نیز می‌شود: «کاری خواهیم کرد که تا چند سال آینده در کتابخانه های ایران، وقتی کتاب لغتی برداشته شد در بخش حروف «چ» و «ح» دو واژه «چادر» و «حجاب» حذف شده باشد».[2]

3) همچنین آنتونی پارسونز سفیر انگلیس از عمق فاجعه‌ای که در جشن هنر شیراز می‌گذشت، این چنین سخن می‌گوید: «جشن هنر سال 13۵۶ شیراز، از نظر کثرت صحنه‌های اهانت‌آمیز به ارزش‌های اخلاقیِ ایرانیان، از جشن هنر پیشین فراتر رفته بود… [به‌عنوان مثال] یکی از صحنه‌هایی که در پیاده‌رو اجرا می‌شد، تجاوز به عنف بود که به‌طور کامل، نه به‌طور نمایشی و وانمودسازی، به‌وسیلۀ یک مرد کاملاً عریان یا بدون شلوار -درست به خاطر ندارم- با یک زن که پیراهنش به‌وسیلۀ مرد متجاوز چاک داده می‌شود، در مقابل چشم همه صورت گرفت؛ ولی موضوع به شیراز محدود نشد و طوفان اعتراض که علیه این نمایش برخاست، به مطبوعات و تلویزیون هم رسید. من به این خاطر، موضوع را با شاه در میان گذاشتم و به او گفتم: «اگر چنین نمایشی، به‌طور مثال در شهر منچستر انگلیس اجرا می‌شد، کارگردان و هنرپیشگان آن، جان سالم به‌در نمی‌بردندشاه مدتی خندید و چیزی نگفت».[3]

4) در دوران پهلوی تعداد دانشگاه‌های کشور (223دانشگاه[4]) کمتر از یک پنجم تعداد خانه‌های فساد (1120مرکز[5]) بود که برخی از آنان در جهان سرآمد بودند؛ مانند کاباره‌ی شکوفه نو که یکی از 4 کاباره معروف جهان بود.

اقدامات جمهوری اسلامی در گسترش معنویت در ایران:

اما در مقابل جمهوری اسلامی تمام توان خود را برای افزایش و ترویج معنویت مردم انجام داد. و فضا را برای معنوی تر شدن جامعه فراهم کرد.

  • نام گذاری ها: از آنجایی که نام گذاری ها به عنوان نمادهایی در فرهنگ سازی تاثیر دارند، در همان روز های ابتدای انقلاب نام صدها خیابان در تهران و شهرستان ها تغییر کرد. به عنوان مثال اسم خیابان ولی عهد، به ولی عصر (عج)، فوزیه به سمیه و … تغییر پیدا کرد و نام های شهدا و عناوین انقلابی جایگزین شد. جالب هست بدانید که فقط در تهران، ۶۶ خیابان به نام شخص شاه یا خاندان پهلوی بود. همچنین خیابان ها و معابری با نام سران مستکبر عالم از جمله خیابان الیزابت دوم، آیزن‌هاور، روزولت، کِنِدی و چرچیل و … نامگذاری شده بود.

از سوی دیگر درباره نام گذاری ایام سال نیز تغییرات جدی و مهمی انجام شد. به عنوان مثال در دوران پهلوی روز تولد رضاخان به عنوان روز پدر، روز تولد مادر محمدرضا پهلوی به عنوان روز مادر، روز نجات محمدرضا از سوءقصد به عنوان روز دعا و نیایش، روز شادی به عنوان روز تولد ولی عهد و … نامگذاری شده بودند که این مناسبت ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی به مناسبت های دینی و آیینی تغییر کردند.

  • کتب درسی: مفاهیم و محتوای ضد احکام اسلامی از کتب درسی تغییر کرد. به عنوان مثال مظاهر بدحجابی حذف و مسائل معنوی و معارف اسلامی در کتب درسی گنجانده شد.
  • صدا و سیما: در صدا و سیما به عنوان رسانه ای ملی، شبکه های گوناگون و متنوعی مانند شبکه قرآن، رادیو تلاوت، معارف، انقلاب و … ایجاد شد. در ساعات اذان و مناسبت ها و اوقات مذهبی، برنامه های متنوع ترویج و آموزش مذهبی تولید و پخش شد. از سوی دیگر قوانین ناظر بر برنامه‌های صدا و سیما به گونه ای تدوین شد که در راستای حفظ و حراست از ارزش های دینی و گسترش معارف اسلامی باشد.
  • نهادسازی: به جهت تقویت و تسریع فرآیند ترویج معارف و شعائر دینی نهادها و سازمان‌هایی تاسیس و متولی این امر شدند. مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی، کانون های فرهنگی، موسسات فرهنگی ـ تبلیغی و… .

و …

از سوی دیگر می توان به ایجاد و تقویت و گسترش بسیاری آیین ها و مناسک دینی و مذهبی دیگر اشاره نمود.

نمونه هایی از افزایش روحیه معنوی و دینی در جامعه

پاسداشت مناسبات و شعائر مذهبی:

  1. تأسیس خودجوش بیش از 90 هزار هیئت مذهبی، بعد از انقلاب اسلامی
  2. اقبال گسترد‌ۀ جامعه به شعائر اسلامی و انقلابی با تأسیس و تجهیز ۷۵۲۸ حسینیه در سراسر کشور
  3. حضور سالیانه بیش از 800 هزار نفر برای برگزاری مراسم اعتکاف در بیش از ۵۵۰۰ مسجد کشور
  4. حضور میلیونی مردم در مناسبت های مذهبی، از جمله اربعین حسینی، محرم و صفر، فاطمیه، جشن های عید غدیر، هفته وحدت، دهه کرامت و … .
  5. برگزاری دعاهای ندبه، کمیل، عرفه، توسل و… با تجمعات میلیونی
  6. برگزاری ده‌ها میلیونی مراسم شب‌های قدر، برگزاری هفتگی دعای توسل، در ۵۶۳ بقعۀ متبرکه، هزاران مسجد و هیئت‌های مذهبی کشور، حضور میلیونی مردم در نماز عید سعید فطر در کشور
  7. حضور میلیونی مادران به‌همراه کودکان شیرخواره در همایش شیرخوارگان حسینی در بیش از ۴ هزار شهر و روستا و ۸۳۹ بقعۀ متبرکۀ کشور؛
  8. برگزاری نماز جماعت در تمام دانشگاه ها، مدارس، پادگان‌ها و مراکز نظامی و انتظامی با حضور پرشور جوانان
  9. افزایش حضور مردم، خصوصاً جوانان، در یادمان‌های عملیاتی دوران دفاع مقدس (راهیان نور)، از 400 هزار نفر در سال 1384 به بیش از هفت میلیون نفر در سال 1396؛ پیش بینی حضور 10 میلیون نفر زائر در سال 1398 (که به خاطر شیوع ویروس کرونا انجام نشد)

گسترش کمی و کیفی زیارت معصومان (ع) و امامزادگان:

  1. تشرف سالانه، بیش از 30 میلیون زائر به حرم مطهر حضرت علی‌بن‌موسی‌الرضا (ع)
  2. تشرف سالانه، بیش از 10میلیون زائر به زیارت حضرت فاطمۀ معصومه(س)
  3. تشرف بیش از یک میلیون زائر به حرم حضرت شاه‌چراغ (ع)، فقط در نوروز 1397
  4. تشرف سالانه 20 میلیون زائر منتظر به مسجد مقدس جمکران
  5. تشرف 45 میلیون زائر به بقاع متبرکه و اماکن مذهبی در سال ۱۳۹۶

گسترش کمی و کیفی مساجد و فعالیت‌های نماز:

  1. افزایش 5/2 برابری تعداد مساجد کل کشور با مشارکت مردمی؛ از 30 هزار مسجد در سال 1357 به حدود 75 هزار مسجد در سال ۱۳۹۷
  2. برگزاری نماز جماعت در تمام پادگان‌ها و مراکز نظامی و انتظامی با حضور پرشور سربازان
  3. افزایش عناوین کتب مروّج نماز از کم‌تر از 10عنوان به بیش از ۲0۰۰ عنوان

گسترش فرهنگ انفاق و نیکوکاری:

  1. رشد ده برابری وقف در دهۀ گذشته‌
  2. استقبال بی‌نظیر مردم کشور از تأسیس و راه‌اندازی مؤسسات خیریه و ثبت بیش از ۱۵۰۰۰ مؤسسۀ خیریه تا سال ۱۳۹۷
  3. پرداخت بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان زکات فطره در سال ۱۳۹۵
  4. حضور پرشور مردمی در جشن عاطفه‌ها و جمع‌آوری ۴۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در شهریور 1398 و افزایش ۴۱ درصدی آن نسبت‌به سال قبل
  5. ثبت بیش از ۶۸۰۰ موقوفۀ علمی، آموزشی، پژوهشی و فرهنگی در سطح کشور
  6. بهره‌مندی دانشجویان از 40 دانشگاه موقوفه

گسترش حیرت‌آور فعالیت‌های جهادی:

  1. افزایش تعداد گروه‌های جهادی از 40 گروه در سال ۱۳۷۹، به 12 هزار گروه در سال ۱۳۹۸
  2. حضور 5/2 میلیون نفری جهادگران (غالباً جوان) در مناطق محروم
  3. اشتغال‌زایی و محرومیّت‌زدایی نیروهای جهادی در ۲۸۹۸ روستا، در مدّت دو‌سال‌ونیم
  4. خدمت‌رسانی 5380 گروه جهادی شناسه‌دار و محله‌محور با 78 هزار نبروی جهادی برای کمک به سیل‌زدگان
  5. انتظار 2200 گروه جهادی در صف خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان

و … .

گزارش مرکز تحقیقاتی پیو درباره میزان توجه به دعا در مردم جهان

همه این موارد نشان دهنده افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در سطح عموم مردم جامعه است. در مقایسه ‌با دیگر کشورهای جهان نیز گرایش‌های معنوی در ایرانیان برجستگی و درخشش ویژه‌ای دارد. براساس نتایج پژوهش‌های مرکز تحقیقاتی پیو، درصد افرادی که هر روز دعا می‌خوانند، در کشورهای مختلف به شرح زیر است[6]:

چین ۱% – انگلستان ۶% – آلمان ۹% – فرانسه ۱۰% – استرالیا و روسیه ۱۸% – کانادا ۲۵% – رژیم غاصب صهیونیستی ۲۷% – آمریکا ۵۵% ، و ایران ۸۷%.

 

تشییع پیکر مطهر شهدا؛ مرجعی برای ابراز روحیات معنوی

مراسمات تشییع شهدا و حضور مردم در این مراسم ها می تواند یکی از عرصه های بروز احساسات و عقاید معنوی باشد. مقایسه میزان استقبال از این مراسمات در اوایل انقلاب و همچنین در حال حاضر نکات ارزشمندی را در بردارد.

حضور میلیونی مردم در تشییع شهدای غواص و تشییع شهید بی سر، شهید حججی نمونه بارز عشق و ارادت مردم به ساحت شهیدان و جبهه مقاومت است. این مراسمات جمعیت بیش از 2.5 میلیون نفر را ثبت کرده اند.

نمونه بارز و ماندگار از حضور مردم در تشییع شهدا، مراسم تشییع سردار دلها، حاج قاسم سلیمانی بود که جمعیتی در حدود 30 میلیون نفر را گردهم آورد. رهبر انقلاب درباره این مراسم باشکوه فرمودند: «آن روزی که ده‌ها میلیون در ایران و صدها هزار در عراق و بعضی کشورهای دیگر به پاس خونِ فرمانده سپاه قدس به خیابانها آمدند و بزرگ‌ترین بدرقه‌ی جهان را شکل دادند، این یکی از ایّام‌الله است».

 

حجاب؛ معیار ما برای دین داری!

متاسفانه تنها معیار ما در تعیین میزان دین داری مردم، حجاب است. عاملی که به واقع معیار دقیقی برای دین داری مردم نیست زیرا رفتار مردم را تنها از جنبه یکی از ملاک های ظاهری و یکی از فروعات دین مورد بررسی قرار می دهد، در حالی که شاخص های دین داری و واجبات و محرمات دین، بسیار گسترده تر است.

رهبر معظم انقلاب درباره برخی خانم های بدحجاب می فرمایند: «دل، متعلق به این جبهه است؛ جان، دلباخته‌ی به این اهداف و آرمانهاست. او یک نقصی دارد. مگر من نقص ندارم؟ نقص او ظاهر است، نقصهای این حقیر باطن است؛ نمی‌بینند».

از سوی دیگر برخی با دیدن برخی مظاهر بدحجابی در شرایط فعلی، این طور تصور و اظهار می کنند که مردم پیش از انقلاب همه محجبه و با پوشش کامل بودند و تنها برخی از اعضای خاندان پهلوی و دربار بی حجاب بوده اند. در صورتی که واقعیت بسیار متفاوت است. در تاریخ 17 اسفند سال 1357، یعنی زمانی که هنوز یک ماه از انقلاب نگذشته است، راهپیمایی بزرگی بر ضد حجاب اجباری در دانشگاه تهران برگزار شد. طبق برخی گزارش های اعلام شده، جمعیت معترض حدود 100 هزار نفر گزارش شده است.

 

دست های تبلیغات دروغین

نکته مهم این است که برخی رسانه ها و همچنین تیم های تبلیغاتی دشمنان، قصد و برنامه جدی دارند که ذهنیت مردم را نسبت به گذشته تغییر دهند و با تغییر واقعیات، برداشت مردم را دگرگون کنند.

رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) وضعیت دین‌داری قبل از انقلاب را این‌گونه بیان می‌فرمایند:

«عزیزان من! من این را همین‌جا بگویم که دست‌هایی ـ تبلیغات دروغین و گاهی احمقانه و گاهی خبیثانه ـ می‌خواهند این‌طور وانمود کنند که مردم در سابق، از حالا دین‌دارتر و با اخلاق‌تر بودند. این دروغ است! سابق یعنی چه وقت؟ یعنی 200 سال قبل؟ بله! ممکن است؛ البته، آن را هم ما چیزهایی شنیده‌ایم؛ ندیده‌ایم.

آن سابقی که ما یادمان است ـ پنجاه سال قبل، چهل سال قبل، سی سال قبل ـ انسان که در ماه رمضان به شهر تهران وارد می‌شد، اصلاً حال‌وهوای روزه در این شهر نبود! مردم راه می‌رفتند و راحت سیگار می‌کشیدند؛ غذا می‌خوردند؛ ساندویچ می‌خوردند! اصلاً کسی احساس نمی‌کرد که این‌جا روزه است! مشهد که شهری مذهبی بود ـ ما در مشهد بودیم ـ مردم راحت و علنی روزه می‌خوردند؛ کأنّه در بعضی از بخش‌های شهر، اصلاً ماه رمضان نیامده است! در مساجد، ظهر ماه رمضان، در غالب مساجدی که انسان سر می‌زد و می‌رفتیم، می‌دیدیم پنجاه نفر، چهل نفر، حداکثر صد نفر جمعیت نشسته بودند! مگر اینکه در جایی، یک منبرى معروف خوش‌بیانی باشد!

امروز شما نگاه کنید! همه‌جا روزه‌دار هست؛ همه‌جا [فرد] درحال ذکر و درحال توجّه هست و بهترین روزه‌داران از میان جوانانند. جلسات قرآن، جلسات دعا، جلسات توسّل، جلسات تضّرع و سخنرانی‌های طولانی هست. اصلاً آیا با گذشته، قابل مقایسه است؟!

معیار دین داری از منظر آیات و روایات

اما به راستی خداوند متعال و اهل بیت (علیهم السلام) معیار اصلی دین داری را چه می دانند؟

الف) خداوند متعال در قرآن کریم اولین ویژگی یاران پیامبر (صلی الله علیه وآله) را ظلم‌ستیزی بیان می‌کند: «مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا… ؛[7] محمد رسول خداست و کسانی که با او هستند، در مقابل دشمنان قدرتمند و در مقابل دوستان مهربانند. آنان را اهل رکوع و سجده می‌بینی…».

یاران پیامبر قبل از آن که اهل رکوع و سجود باشند، ظلم‌ستیز بودند. آنان نه فقط در دوران پیامبر، بلکه همیشه در تاریخ این ویژگی‌ها را داشته و دارند. در زمان حال، بسیاری از مردم ایران نیز این‌گونه‌اند. در آستانۀ چهل سالگی انقلاب، حضور میلیونی مردم روزه‌دار در راهپیمایی روز قدس، در گرمای شدید، آن هم پس از شب‌زنده‌داری شب‌های قدر، خود گویای این مطلب است.

به عنوان نمونه بسیار مهم، می‌توان به نظر مردم دربارۀ محبوب‌ترین شخصیت ایران اسلامی اشاره کرد. به گزارش مرکز نظرسنجی دانشگاه مریلند،[8] حاج قاسم سلیمانی، نوک پیکان ظلم‌ستیزی ایران در منطقه، در دوران حیات شریفش سال‌ها با اختلاف چشمگیری، در صدر محبوب‌ترین شخصیت‌های مردم ایران جای داشت. حضور ده ها میلیونی مردم در تشییع پیکر مطهر این شهید نیز، استکبارستیزی مردم ایران را در تاریخ ثبت نمود.

 

ب) روایت زیبایی از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله) هست که می فرمایند:

قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ : قَالَ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ : [لَأُعَذِّبَنَّ ] كُلَّ رَعِيَّةٍ فِي اَلْإِسْلاَمِ أَطَاعَتْ إِمَاماً جَائِراً لَيْسَ مِنَ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ إِنْ كَانَتِ اَلرَّعِيَّةُ فِي أَعْمَالِهَا بَرَّةً تَقِيَّةً فلأعفون [وَ لَأَعْفُوَنَّ] عَنْ كُلِّ رَعِيَّةٍ فِي اَلْإِسْلاَمِ أَطَاعَتْ إِمَاماً هَادِياً مِنَ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ إِنْ كَانَتِ اَلرَّعِيَّةُ فِي أَعْمَالِهَا ظَالِمَةً مُسِيئَةً.[9]

خداي گرامي و بزرگ فرمود: قطعاً و یقیناً، مردم مسلمانی را که از پيشوايي ستم‌پيشه فرمان برند كه ازسوي خداي گرامي و بزرگ برگزیده نشده، عذاب مي‌كنم! هرچند در اعمال خويش، نيكوكاراني پرهيزكار باشند! و قطعاً و یقیناً، مردم مسلمانی را که از پيشوايي هدایتگر فرمان برند كه از سوي خداي گرامي و بزرگ برگزیده شده، مي‌بخشم؛ هرچند در اعمال خويش، ستم‌پيشه‌اي بدكار باشند!

رهبر معظم انقلاب (حفظه الله) در شرح این روایت می‌فرمایند:

نظام اسلامی به انسان‌ها سعادت می‌دهد. نظام اسلامی هم یعنی آن نظامی که مبنی‌ بر هندسۀ الهی است برای جامعه؛ مبنی بر نقشۀ خداست در جامعه! اگر این نقشه تحقق پیدا کرد، خیلی از تخلّفات فردی و شخصی و جزئی، قابل اغماض خواهد بود. روایت معروفی است که نقل حدیث قدسی را می‌کند: «لَأُعَذِّبَنَّ كُلَّ رَعِيَّةٍ فِي الْإِسْلَامِ أَطَاعَتْ‏ إِمَاماً جَائِراً لَيْسَ‏ مِنَ اللَّهِ وَ لو كَانَتِ الرَّعِيَّةُ فِي أَعْمَالِهَا بَرَّةً تَقِيَّةً». نقطۀ مقابلش «وَ لَأَعْفُوَنَّ عَنْ كُلِّ رَعِيَّةٍ أَطَاعَتْ إِمَاماً عادِلاً مِنَ اللَّهِ وَ إِنْ كَانَتِ الرَّعِيَّةُ فِي أَعْمَالِهَا ظَالِمَةً مُسِيئَةً»، یعنی کار فردی و تخلّف فردی در یک نظام عظیم اجتماعی که حرکت عمومی به‌سمت درستی است، قابل اغماض است؛ یا شاید به تعبیر دقیق‌تر، قابل اصلاح است؛ بالأخره می‌تواند این جامعه را، این افراد را به سرمنزل مقصود برساند؛ برخلاف این که اگر چنانچه نه! اعمال فردی درست بود؛ اما روابط اجتماعی، نظامات اجتماعی، نظامات غلطی بود؛ نظامات جائری بود؛ نظاماتِ از ناحیۀ خدا نبود؛ از ناحیۀ شیطان بود؛ از ناحیۀ نفس بود، اعمال فردی نمی‌تواند این جامعه را بالأخره به سرمنزل مقصود برساند؛ آن چیزی که مطلوب شرایع الهی است از سعادت انسان، آن را نمی‌تواند برایشان به‌وجود بیاورد. بنابراین، مسئلۀ اطاعت کلان و اینکه انسان خط الهی را جست‌وجو کند و بیابد و آن را دنبال کند، بسیار اهمیت پیدا می‌کند. نظام اسلامی براساس توحید است. پایۀ اصلی، توحید است![10]

 

والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته

بر اساس محتوای پژوهشی «گام تمدن ساز» و «صعود چهل ساله»

اندیشکده راهبردی سعداء

[1] ژان لوروریه و احمد فاروقی، ایران برضد شاه، ترجمه‌ی مهدی نراقی، انتشارات امیرکبیر، تهران 1358، ص 103.

[2]  مجله زن روز ۱۷ دی ۱۳۵۶

[3]  آنتونی پارسونز، غرور و سقوط (خاطرات سفیر سابق انگلیس در ایران)، ص91.

[4]  گزارش مقایسه عملکرد وزارت علوم از 57 تا 94 به آدرس

 https://public.msrt.ir/file/download/page/1485695853-1394-1357.pdf

 

[5]  تاریخ سیاسی معاصر ایران سید جلال‌الدین مدنی جلد 2 صفحه 139

 

[6] https://www.pewresearch.org/fact-tank/2019/05/01/with-high-levels-of-prayer-u-s-is-an-outlier-among-wealthy-nations/ft_19-05-01_dayofprayer_ratesofdailyprayer/

[7]. فتح: 29.

[8]. خبرگزاری وال استریت ژورنال نتایج این نظرسنجی را در نشانی زیر منتشر کرده است:

https://www.wsj.com/articles/iran-generals-profile-rises-as-tehran-flexes-mideast-muscle-1519128000

[9]. محمد بن علی بن بابویه قمی، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ج2، ص206.

[10]. بیانات رهبر معظم انقلاب (حفظه الله)، در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری، 6/12/1388.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید