بسم الله الرحمن الرحیم

 

تفسیر فراز «اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یَابْنَ فاطِمَةَ سَیِّدَةِ نِساءِ الْعالَمینَ»

بعد از اینکه در زیارت عاشورا، امام حسین(علیه السلام) با لفظ بنده خدا و فرزند رسول خدا(صلی الله علیه وآله) و فرزند امیر المومنین(علیه السلام) معرفی شدند حالا ایشان با نام دیگری معرفی می شوند. «السلام علیک یابن فاطمه سیده نساء العالمین» سلام بر کسی که فرزند فاطمه زهرا(سلام الله علیها) است، که آن فاطمه زهرا سیده و بزرگ زنان عالمیان است.

پیامبر مکرم اسلام، هفت فرزند از حضرت خدیجه(سلام الله علیها) داشتند، سه پسر و چهار دختر. از این تعداد قاسم، زینب، رقیه و ام کلثوم قبل از بعثت به دنیا آمدند. طیب، طاهر و حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) بعد از بعثت متولد شدند. یک فرزند دیگر هم پیامبر مکرم اسلام داشتند به نام ابراهیم که از ماریه قبطیه بود. از پسرهای حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) هیچکدام باقی نماندند. از دخترها هم روی آن بحث است، اما درباره حضرت زهرا(سلام الله علیها) عرض کنم، بیست جمادی الثانی سال چهارم بعثت متولد شدند که کوچکترین فرزند پیامبر مکرم اسلام از حضرت خدیجه هستند.

 

دلیل نامگذاری حضرت فاطمه(سلام الله علیها)                                                                                                                

 برای نام گذاری ایشان سه احتمال وجود دارد:

  1. چون نام مادر حضرت خدیجه(سلام الله علیها) فاطمه بوده است و بخاطر اینکه نام ایشان بماند نام حضرت زهرا(سلام الله علیها) را هم فاطمه گذاشتند.

۲. چون پیامبر مکرم اسلام در دامن فاطمه بنت اسد بزرگ شده اند بخاطر احترام به مادر حضرت علی (علیه اسلام) که فاطمه بنت اسد بود نام دخترشان را فاطمه گذاشتند.

  1. در معانی الاخبار، “سُدیر صِیرفی” از امام صادق (علیه السلام) روایت می کند که: در معراج جبرئیل از درخت بهشتی سیبی را چید. به پیامبر داد. چون پیامبر آن را شکافتند از آن نوری ساطع شد، پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمودند: ای جبرئیل! این نور چیست؟ جبرئیل عرض کرد: «… فی السّماء منصوره و فی الارض فاطمه». ( ایشان در آسمان منصوره است و در زمین فاطمه.) یعنی قبل از به دنیا آمدن، این نام را خداوند برای حضرت زهرا(سلام الله علیها) انتخاب کرده بود.

 

پر طرفدارترین نام در بین مسلمانان

گاهی اوقات جملاتی گفته می شود که باید بر این جملات دقت ویژه بشود:

برخی می گویند نام حضرت زهرا(سلام الله علیها) به عنوان “فاطمه”، اولین  نام فاطمه ای بود که برای یک دختر خانم گذاشتند، این یک اشتباه است. قبل از ایشان هم نام فاطمه داشتیم، نمونه اش فاطمه بنت اسد، یا فاطمه مادر حضرت خدیجه(سلام الله علیها)، اینها هم نامشان فاطمه بود. بلکه صحیح این است که بگوییم بعد از اسلام اولین دختری که نامش فاطمه انتخاب شد، حضرت زهرا(سلام الله علیها) بود و بعد از آن زمان تا به امروز، بیشترین نام دختری که برای شیعیان انتخاب شد، فاطمه بود. همین الان نام فاطمه بیشترین نامی است که برای دختران انتخاب می شود. در سال های اخیر از ده نام اول، اولین آنها نام فاطمه بود و نه تای بقیه را اگر جمع می کردید به اندازه فاطمه نمی شد. این لقب حضرت زهراست که مسلمانان، به خصوص شیعیان، همیشه برای دخترانشان انتخاب کرده اند و به این نامگذاری هم افتخار می کنند. تمام ائمه، نام فاطمه را برای دخترانشان انتخاب می کردند و یا نام همسرشان فاطمه بوده است. پس سعی کنید شما که قرار است حداقل 12 تا 13 تا بچه داشته باشید که طبیعتا 6 – 7 تای آن ها دختر خواهند بود، نام 4، 5 تای آنها فاطمه باشد.

در روایت داریم که هر خانه ای که نام فاطمه داشته باشد فقر در آن خانه وارد نمی شود.

نام معروف حضرت فاطمه، غیر از فاطمه، “زهرا” است. در کشور ما اولین نام که فاطمه است، دومین نام زهرا می باشد.

 

چرا نام حضرت فاطمه، “زهرا” انتخاب شد؟

در رابطه با حضرت زهرا روایتی از امام صادق(علیه السلام) است که چرا نام حضرت فاطمه، “زهرا” انتخاب شد؟ دلیلش چه بود که دومین لفظ و لقب حضرت فاطمه ،”زهرا” است؟

۱. چون در لغت، زهرا به یکی از ستارگان می گویند، “زهره” و “زهرا” هر دو یکی هستند. به جهت این که نزدیک به زمین است و روشنایی و نورانیت آن بیش از دیگر ستارگان است. چون نورش از همه بیشتر است به آن زهره گفته می شود که بر وزن زهراست.

  1. شیخ صدوق در کتاب شریف “علل الشرایع” از جابر نقل می کند، که از امام صادق(علیه السلام) سوال شد: چرا حضرت فاطمه را “زهرا” نامیدند؟ امام فرمودند: چون خداوند او را از نور عظمت خود خلق کرد. از آن نور اهل آسمان و زمین را روشنی داد. بطوریکه نور وی چشم های ملائکه را پوشاند و همگی به رو افتادند و خدا را سجده کردند، عرض کردند، پروردگارا این چه نوری است؟ ندا رسید این نوری است از نور من که در آسمان ساکن نمودم و از عظمت خودم او را خلق کردم و او را از صلب پیغمبری از پیغمبران خودم بیرون می آورم و آن پیغمبر را بر همه‌ی پیامبران تفضیل می دهم، و از این نور ائمه را بیرون می آورم که به امر من قیام نمایند و به حق من هدایت یابند و ایشان را خلفای خودم در زمین قرار می دهم.

پس لفظ حضرت “زهرا” از جانب خدا انتخاب شده است.

 

حضرت زهرا (سلام الله علیها) لقب های زیادی دارند که فاطمه و زهرا معروف ترین آن ها هستند.

 

تمام کفر در برابر تمام ایمان!

در زیارت عاشورا لازم است که کسی که شیعه است و امام حسین(علیه السلام) را زیارت می کند اول دقت کند که امام حسین(علیه السلام) از این سلسله و شجره طیبه هستند، که اگر می خواستیم بنی امیه را به عنوان شجره خبیثه مطرح کنیم معلوم شود که این طرف وزنه، امام حسین(علیه السلام) است با این شجره طیبه، آن طرف وزنه، یزید است با آن شجره خبیثه. این دو در مقابل یکدیگر قرار گرفته اند، یعنی تمام کفر و خباثت با تمام نور و ایمان در مقابل هم قرار گرفته اند.

 

در روز عاشورا امام حسین(علیه السلام) چندین مرتبه خودشان با این لفظ معرفی کردند که فرزند حضرت زهرا(سلام الله علیها) هستم. حتی بعضی افراد که به میدان می رفتند، رجزشان را با نام حضرت زهرا(سلام الله علیها) می خواندند. «امیری حسین و نعم الامیر»؛ من کسی هستم که ارباب من حسین است، چه کسی بهتر از حسین می تواند برای انسان ارباب باشد؟ بعد این رجز که ادامه پیدا می کند می رسد به «عَلیُ وَ فاطِمَةُ» علی و فاطمه پدر و مادر او هستند.

یا در بحث اصحاب امام حسین ان شالله خواهیم رسید که وقتی آن تیر انداز امام حسین(علیه السلام) شروع کرد به تیر زدن، این را می خواند که “علی و فاطمه والداها” علی و فاطمه والدین او هستند، یعنی من دارم برای چنین کسی شمشیر می زنم و در رکاب او می جنگم. ائمه ما هم همیشه این جریان و این خط را داشته اند که ذهن را به سمت حضرت زهرا(سلام الله علیها) بیاورند. حضرت زهرا(سلام الله علیها) ویژگی های خاصی داشتند.

 

الگویی ویژه

امام زمان وجود نازنین بقیه الله می فرمایند: «فی ابنة رسول الله لي اسوة حسنه»؛ در زندگیِ دخترِ پیامبر(صلی الله علیه وآله) برای من الگوی نیکو هست؛ الگوی منِ امام زمان، حضرت زهرا(سلام الله علیها) است، دیگر ما شیعه ها باید (خانم ها که به طریق اولی باید الگویشان حضرت زهرا(سلام الله علیها) باشد) الگویمان حضرت زهرا(سلام الله علیها) باشد. چون الگویمان حضرت زهرا(سلام الله علیها) است نام حضرت زهرا وحضرت فاطمه روی بچه های ما هست، یعنی همیشه ما در طول عالم داریم می گوییم ما زیر این پرچم سینه می زنیم.

حتی به سادات می گویند: یابن الزهرا. شما فرزندان حضرت زهرا(سلام الله علیها) هستید. یعنی بزرگترین افتخار سادات این است که آن ها را با نام مادرشان صدا بزنند. نام حضرت زهرا باید در زندگی های ما دائم باشد. ما هرچه داریم از حضرت زهرا(سلام الله علیها) داریم. در ادعیه داریم که حضرت زهرا(سلام الله علیها) را اینطور خطاب می کنند: «امُّ الائمه وَ اِمامُ الأئمه». حضرت زهرا(سلام الله علیها) امام ائمه بودند، امامِ امامان ما حضرت زهرا(سلام الله علیها) بودند. که اگر حضرت زهرا(سلام الله علیها) نبودند هیچ کس خلق نمی شد حتی ائمه.

 

چهار زن برگزیده در اسلام

در تمام خانم ها چهار تا زن از زنان برگزیده اند: حضرت آسیه ، حضرت خدیجه، حضرت مریم و حضرت زهرا (سلام الله علیها)، که بین این چهار بزرگوار، حضرت زهرا(سلام الله علیها) برتری دارند. برای همین در قرآن وقتی ما می رسیم به «و اصطفاک علی نساء العالمین» (آل عمران/۴۲)  وقتی می گوییم حضرت مریم بر عالمیان برتری داشت، در روایت ذیلش هست که حضرت  مریم سرآمد زنان عصر خودش بود، اما حضرت زهرا(سلام الله علیها) سرآمدِ تمام زنان است.

 

حتی می بینید که تمام امید قمر بنی هاشم، در آن لحظه آخر این است که حضرت زهرا(سلام الله علیها) بالای سرشان می آیند. معروف است که می گویند حضرت ام البنین خیلی برای امام حسین(علیه السلام) عزاداری می کرد، چون شنیده بود که حضرت زهرا(سلام الله علیها) برای ابالفضلش مادری کرده است.

شهدای ما آرزویشان این بود که در آخرین لحظات، یا امام حسین(علیه السلام) و یا حضرت زهرا(سلام الله علیها) بالای سرشان بیایند.

 

– شهید ابراهیم هادی، یکی از دوستانش را – که در منطقه عملیاتی مانده بود – وقتی بعد از چند روز به عقب برگرداند، در مراسم، پدر آن شهید به شهید ابراهیم هادی گفت: آقا ابراهیم، دیشب پسرم را در خواب دیدم، کمی دلگیر بود. ابراهیم هادی می پرسد: برای چه؟ پدر می گوید: پسرم می گفت: تا وقتی که ما گمنام بودیم و ما را پیدا نکرده بودند، هر شب حضرت زهرا(سلام الله علیها) کنار ما می آمدند، حالا که ما را پیدا کرده اند، دیگر حضرت زهرا(سلام الله علیها) نمی آیند.

شهدای گمنام مهمان ویژه حضرت زهرا(سلام الله علیها) هستند. کسانی که فرزندانشان هنوز برنگشته اند، خیلی نگران نباشند، حضرت زهرا(سلام الله علیها) برایشان مادری می کنند. حضرت امام خمینی(ره) آن عارف بزرگ با آن دید نافذ خود این جمله را بیان می فرمایند، که مضمون جمله این است: «سلام خدا بر پیکر های پاره پاره  فرزندان این ملت، که مونسی جز نسیم صحرا و همدمی جز مادرشان زهرا(سلام الله علیها) ندارند.» آن عارف چنین جمله ای را بیان می کند. حضرت امام(ره) همه چیز را می دید.

 

«اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یَابْنَ فاطِمَةَ سَیِّدَةِ نِساءِ الْعالَمینَ» سلام بر کسی که فرزند فاطمه بود و آن فاطمه سیده ی زنان عالمیان بود.

 

ان شالله خداوند ما را شیعه واقعی برای حضرت زهرا سلام الله علیها قرار بدهد.

شب اول قبر و صبح قیامت، حضرت زهرا را به فریاد همه ما برساند…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید