بسم الله الرحمن الرحیم
تفسیر صفحه ۵۲۳ قرآن کریم
دانشگاه فردوسی مشهد
آیات ۵۲ تا ۶۰ سوره ذاریات و آیات ۱ تا ۱۴ سوره طور صفحه ۵۲۳
در آیه ۵۴ و ۵۵ سوره ذاریات خداوند دستورِ برخورد به پیامبر برای دو گروهِ کافرانِ لجوج و مؤمنین را مطرح میفرمایند. ابتدا میفرمایند «فَتَوَلَّ عَنْهُمْ فَمَا أَنْتَ بِمَلُومٍ» پیامبر از آنها روی بگردان تو دیگر ملامت نمیشوی؛ وظیفه تو تبلیغ بود، سیاقِ آیه بحثِ کفار را مطرح میکند؛
بعضیها هفتهها و ماهها در شبکههای اجتماعی تلاش میکنند که کفارِ لجوج را قانع کنند یا بعضیها به عَلمهای مبارزِ ضد جمهوری اسلامی نامه مینویسند که عقلانی ثابت کنند شهدای مدافع حرم برای دفاع از بشارالاسد نرفتند، کسانی که نصفِ شبانه روز را در کاباره میگذارنند آیا درست میشوند؟! یکی از آنها مجری برنامه سمیرغ (سید محمد حسینی) است وقتی که از ایران رفت در شبکه مجازی به شهید حججی میگوید حرام لقمگیِ اینها و دغدغه برای رسیدن به جاه و مقام باعث میشود مدافع اسد شوند و کُشته شوند، انسان به این نجس العینِ کافرِ لجوج چه بگوید؟!
داستان این شخص مثل کلاغی است که روی درخت نشست زمانیکه خواست بلند شود به درخت گفت خودت را محکم بگیر میخواهم بلند شوم درخت گفت اصلا نفهمیدم چه زمانی آمدی که الان میخواهی بروی!
خداوند میفرمایند «وَذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرَى تَنْفَعُ الْمُؤْمِنِينَ» تذکر بده قطعا تذکر برای مؤمنین فایده دارد؛ تذکر فقط برای مؤمنین فایده دارد، یکی از برنامههای ثابتی که مؤمنین دارند شرکت در مجالس موعظه، ذکر، آیات و روایات است ممکن است برای آنها تکراری باشد مثلا بگویند غیبت، تهمت و دروغ بد است اما فایده دارد، «لِكُـلِّ شَيْءٍ زَكـاُةٌ» هرچیزی زکاتی دارد زکات گوش شنیدن حرف خوب است یعنی کسی که دیگران را موعظه میکند باید بنشیند دیگران موعظهاش کنند مثلا مقام معظم رهبری در مُناسبات مختلف، سخنران سخنرانی میکند ایشان گوش میدهند.
روزی حضرت علی علیه السلام به ابوذر فرمودند بالای این سنگ برو و نصیحت کن ابوذر گفت آقا من شما را نصحیت کنم؟! حضرت فرمودند بله این گوش زکات دارد باید پند بشنود، خیلی از بزرگان بودند که یک کلمه آنها را تغییر داده بود: شخصی از شاگردان ملا حسینقلی همدانی از ایشان پرسیده بود چه چیزی شما را متحول کرد؟ گفت کفتربازی همسایه ما بود همیشه شهربانی و مسئولین کفترهایش را میبردند و خودش را زندانی میکردند یکبار کفترهایش را سر بریدند، رفت و دوباره کفتر خرید، به او گفتم فلانی این کفتربازی ارزش دارد؟ گفت تو بندهی چه کسی هستی؟ گفتم بندهی خدا گفت دروغ میگویی اگر بندهی خدا بودی مثل من میشدی وقتی این کبوترها پرواز میکنند دلِ من هم با آنها پرواز میکند آیا دل تو هم همینطور سمت خداست؟ ایشان میگوید من چند روز از خواب و خوراک افتادم بعد رفتم طلبه شدم و به این جایگاه رسیدم یا خیلیها با یک جملهی عالِم زندگیشان عوض شد:
عبدفرار بزرگ لاتها و اهل مشروب و شب نشینیهای مختلف بود سر کوچه میایستاد هرکسی رد میشد یا باید پولی به او میداد یا تعظیم میکرد، روزی ملا حسینقلی همدانی به او سلام نمیکند عبدفرار میگوید چرا سلام نکردی؟ میگوید مگر تو چه کسی هستی که سلام کنم؟ میگوید من را نمیشناسی عبدفرار هستم ایشان میفرمایند «أفَررتَ من اللهِ أم من رسولهِ» از چه کسی فرار میکنی از خدا یا رسولش؟ فردا سرکلاس، این عالِم بزرگ میگوید: یکی از بندههای خوب خدا از دنیا رفته باید تشییع جنازه او برویم، طلبهها با کمال تعجب دیدند ایشان به خانه عبد فرار رفت از همسرش پرسیدند چه شد که مُرد؟ میگوید نمیدانم همیشه دیر وقت مست و لایعقل خانه میآمد دیشب سر شب خانه آمد مدام راه میرفت و سرش را به دیوار میزد و میگفت عبدفرار «أفَررتَ من اللهِ أم من رسولهِ» از چه کسی فرار میکنی از خدا یا رسولش؟ موقعه نماز صبح دیدم از دنیا رفته! کلامِ نافذ با قلبها اینجوری میکند البته عبدفرار چیزهایی داشت که عاقبتش اینجوری شد همسرش تعریف میکند: هرشب که با حالت مستی خانه میآمد غسل توبه انجام میداد و دهانش را میشست و نماز میخواند تا صبح میگفت خدایا این بندهات را ببخش این بنده به خاطر نافرمانی با تو گناه نمیکند یا خطبه ۱۹۳ نهج البلاغه خطبه هَمَّام: یکی از شیعیان امیرمؤمنان از ایشان توصیف متقین را خواست، حضرت علی علیه السلام میفرمایند «یا هَمَّام إتق الله» هَمَّام تقوا داشته باش میگوید نه آقا صفات متقین را طوری برایم توصیف کن که انگار آنها را میبینم، حضرت بالای منبر میروند تقریبا ۱۱۰ صفت برای متقین بیان میکنند یکدفعه هَمَّام غش میکند تا بالای سرش میرسند میبینند از دنیا رفت حضرت میفرمایند کلامِ خوب با قلبهای آماده اینجوری میکند من از همین پیشامد میترسیدم که نخواستم به هَمَّام این صفات را بگویم.