بسم الله الرحمن الرحیم
تفسیر صفحه ۴۷۸ قرآن کریم
دانشگاه فردوسی مشهد
آیات ۱۲ تا ۲۰ سوره فصلت صفحه ۴۷۸
شبهه: آیا خدا ریاضی بلد است یا نه؟ در همهی جای قرآن خداوند میفرمایند ما زمین و آسمان را «…فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ…» در شش روز خلق کردیم اما در آیه ۹ میفرمایند ما زمین را «…خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ…» در دو روز «وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِنْ فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاءً لِلسَّائِلِينَ» تمام چیزهای داخل زمین: کوه، دشت، بیایابان و… در چهار روز و در آیه ۱۲ میفرمایند آسمانها را «…سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ…» در دو روز آفریدیم؛ خلقت زمین ۲ روز آنچه که داخل آن است در ۴ روز و آسمانها هم ۲ روز که مجموع میشود ۸ روز در حالیکه خداوند در جاهای مختلف قرآن فرموده زمین و آسمانها در ۶ روز آفریده شده پس خدا فراموش کار است و ریاضی بلد نیست!
پاسخ شبهه: ۱- در اینجا بحثِ رزق و روزی اضافه میشود که در هیچ کدام از آیات دیگر بیان نشد برکتی که خداوند عنایت میکند از خلقت جدا است «وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِنْ فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا…» پس معلوم میشود بحث برکت دادن ۲ روز است (۲=۸-۶)
۲- يَوْم به معنای دوران است روز نیست، گاهی وقتها دوران یک میلیون سال طول کشیده چون خداوند همیشه کارهایش را به حالت معمول و با اسباب و علل انجام داده برای خدا کاری نداشت که بیان کند «كُنْ فَيَكُونُ» اما ابتدا آب را قرار میدهد بعد آبها آرام آرام خشک میشوند خشکیها سربلند میکنند و کم کم زمین تشکیل میشود یا خلقت انسان با اسباب و علل است ابتدا نطفه بعد علقه و بعد مضغه درنهایت به دنیا آمدن، حتی عذابهای خدا به حالت طبیعی اتفاق افتاده مثلا عذاب برخی از قومها با حالت طبیعی سیل یا زلزله اتفاق میافتاد. در آیه ۱۳ خداوند میفرمایند «فَإِنْ أَعْرَضُوا فَقُلْ أَنْذَرْتُكُمْ صَاعِقَةً مِثْلَ صَاعِقَةِ عَادٍ وَثَمُودَ» اگر کافران اعراض کردند بگو: من شما را به صاعقهاي همانند صاعقه عاد و ثمود بیم میدهم؛ سوال چرا قوم عاد و ثمود عذاب شدند؟ «فَأَمَّا عَادٌ فَاسْتَكْبَرُوا…» تکبر داشتند قوم ثمود «…الْعَمَى…» کور بودند یعنی شاکر نبودند، خداوند بیان میکنند مسلمانها اگر تکبر داشته باشید و بصیرت نداشته باشید اسمها مسلمان اما رسمتان عاد و ثمود میشود مانند انقلاب ما که اسم عوض شد اما بعضی از رسوم باقیماند مثلا قبل انقلاب مسئولی سوار ماشین چند میلیونی میشد الان هم سوار ماشین ۵۰۰ میلیونی میشود البته انقلاب ما با زمان پهلوی خیلی فرق داشت اما رَسمِ بعضیها عوض نشد همانطور که در زمان پیامبر بعضیها فقط به اسم مسلمان شدند پیامبر که از دنیا رفت به همان راه و رسم سابق خود برگشتند؛
گاهی وقتها ما مشکل را میگوییم اما ریشهی مشکل را نمیگوییم مثلا وزیر بزرگوار میگفت: سرطان خیلی زیاد شده و آمار عقیمی فاجعه است! اما علت آن را نمیگوید عامل زیاد شدن سرطان و عقیمی تراریخته است پس چرا اینقدر از تراریخته طرفداری میکنند؟! یا همین کسانی که شبهه میاندازند میگویند اینقدر که در جمهوری اسلامی اختلاس میشود و بانکها سود میگیرند در زمان شاه نبود! برفرض که راست میگویید، ریشه چه بود؟ ریشه این بود که ما انقلاب اسلامی کردیم اما بانکها، حقوقها، تفکرها و متون درسی اسلامی نشد ۷۰ سال است که متون غربی را میخوانیم وقتی تفکر لیبرال و سکولار شد فرقی نمیکند حکومت پهلوی باشد یا جمهوری اسلامی، تنها سه چیز که زیر نظر ولی فقیه است اسلامی شد:
۱- امنیت ۲- سیاست ۳- گفتمانسازی که یک بخشی از آن بحثِ نظامی است، چون به اسلام عمل شد در بحث سیاسی، امنیتی و نظامی در دنیا بی نظیر شدیم اما فرهنگ و اقتصاد زیر نظر دولتها بود که به اسلام عمل نشد و از عهده مسئولیتِ خود برنیامدند؛ چرا دولتی لایحهای به مجلس میدهد که بر ضد اسلام است؟ چرا معاون رئیس جمهور در جمع مُتَحَصِنین برای سگکُشی شرکت میکند بعد میگوید این گور خوابها باید عقیم شوند؟ چطور میشود یک شهری مثل سیستان و بلوچستان را سیل بردارد بعد فلان مسئول منابع طبیعی کشور بگوید چرا شما اینقدر بد میبینید این سیل برای مردم خوب است الان ناراحت هستند سال آینده که این زمینها بذر خوبی داد سیل برایشان نعمت میشود و همه سیستان و بلوچستانیها تشکر میکنند! چطور میشود در یک کشور اسلامی یک مسئولی این حرفها را بزند؟ ریشه در این است که ما انقلاب کردیم اما انقلابِ فرهنگی نکردیم دروسی که میخوانیم همان دروسِ قبل از انقلاب است.